A japán Kore-eda Hirokazu filmje kapta az Arany Pálmát

A japán Kore-eda Hirokazu Shoplifters című alkotása érdemelte ki szombat este a Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő vezette zsűritől az Arany Pálmát a 71. cannes-i filmfesztiválon.

MTI/Filmarchívum |

„Nézzenek meg a színpadon!” Bajor Gizi 125

Bajor Gizi Kossuth-díjas színésznő, a Nemzeti Színház örökös tagja, a múlt század első felének egyik legnagyobb magyar színészegyénisége százhuszonöt éve, 1893. május 19-én született.

MTI/Filmarchívum |

Meghalt Lucian Pintilie

Életének 85. évében szerdán meghalt Lucian Pintilie, az egyik legismertebb román színházi- és filmrendező, forgatókönyvíró és producer.

MTI/Filmarchívum |

„Az utazás még most is tart”. Stanley Kubrick filmklasszikusa Cannes-ban

Minden új nemzedéknek látnia kellene a 2001: Űrodüsszeiát – mondta el Christopher Nolan filmrendező a cannes-i filmfesztiválon, amely az alkotás 1968-as premierjéhez hű, 70 milliméteres kópia vetítésével ünnepelte a Stanley Kubrick-film bemutatásának 50. évfordulóját.

MTI/Filmarchívum |

Grunwalsky Ferenc filmrendező hetvenöt éves

Grunwalsky Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, operatőr, forgatókönyvíró, a magyar mozgókép mestere május 16-án ünnepli hetvenötödik születésnapját.

MTI/Filmarchívum |

Kiosztották a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját

A hang (The sound) című brit kisjátékfilm kapta a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az operatőri munkát a középpontba helyező seregszemle elismeréseit szombaton adták át Szegeden.

MTI/Filmarchívum |

A nagybetűs szórakoztató. Frank Sinatra 20 éve halt meg

Húsz éve, 1998. május 14-én halt meg Frank Sinatra amerikai énekes, filmszínész, egy nemzedék bálványa, aki hosszú pályafutása és a nyilvánosság előtt játszódó magánélete miatt a szórakoztatóipar egyik legkeresettebb előadója, a múlt századi amerikai könnyűzene egyik legnagyobb alakja lett.

MTI/Filmarchívum |

Magyar film – Cannes, 1968

Éppen 50 éve, hogy elmaradt a verseny az 1968-as, 21. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon. Ez volt az egyetlen olyan alkalom, hogy két magyar játékfilmet válogattak be hivatalosan a 27 nagyjátékfilmet tartalmazó versenyprogramba.

Fazekas Eszter |

A Sirokkó sztárja. Marina Vlady 80

Május 10-én nyolcvanéves Marina Vlady francia színésznő, aki több mint egy évtizeden át volt társa Vlagyimir Viszockijnak, a legendás orosz énekes-színésznek.

MTI/Filmarchívum |

Kezdődik a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál Szegeden

Szerdán kezdődik a 2016-ban elhunyt Oscar-díjas operatőr, Zsigmond Vilmos emlékét őrző nemzetközi filmfesztivál Szegeden.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Ermanno Olmi Arany Pálma-díjas olasz filmrendező

Elhunyt 86 éves korában hétfőn Ermanno Olmi olasz filmrendező, aki A facipő fája című filmjéért 1978-ban elnyerte az Arany Pálma-díjat.

MTI/Filmarchívum |

Női témákra koncentrál a holnap kezdődő 71. Cannes-i filmfesztivál

A kortárs társadalmi problémákra, mindenekelőtt a nők helyzetére koncentrálva a korábbiaknál politikusabbnak ígérkezik a kedden kezdődő 71. cannes-i filmfesztivál, amelyre nagy számban kaptak meghívást újoncnak számító rendezők. A Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos szekcióban mutatják be Szilágyi Zsófia első játékfilmjét, az Egy nap című alkotást.

MTI/Filmarchívum |

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN