A tökéletes hangú színész. Jeremy Irons 70

Szeptember 19-én hetvenéves Jeremy Irons brit színész, aki a filmvásznon volt már többek között terrorista és varázsló, felesége megölésével vádolt báró és fia szerelmét elcsábító apa, s azon kevesek egyike, aki az Oscar-díj mellett megkapta a Tony-, az Emmy- és az Arany Glóbusz-díjat is.

MTI/Filmarchívum |

A hallgatás stratégiái és a botlatókövek

Az elveszett nagypapa című film mondható formába önti a mondhatatlant, a lehetetlenre vállalkozva szívós aprómunkával próbálja kideríteni egy család történetét – az eredmény olyan virtuális botlatókő, amely reményt adhat a hasonló emlékezetmunkák elvégzéséhez.

A magyar filmes, akit lovaggá ütöttek. Korda Sándor 125

125 éve, 1893. szeptember 16-án született Korda Sándor, a brit filmgyártás megteremtője, akit a világ Sir Alexander Korda néven ismer, mert első filmrendezőként emelték lovagi rangra. Élete népmesére emlékeztet: egy kis alföldi faluból indult el, és meghódította a világot.

MTI/Filmarchívum |

Óriási közönségsikert aratott a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Összesen közel 15 ezren voltak kíváncsiak a filmes esemény programjára! Minden este megtelt Budapesten a Szent István Bazilika előtti tér, az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Toldi mozi szeptember 4. és 8. között a Budapesti Klasszikus Film Maratonon.

Magyar Nemzeti Filmalap |

Nemet mondani Bergmannak. Faragó Katinka a Film Maratonon

Engem hívtak Bergman mellé, mert senki más nem akart vele dolgozni. Akkor lett jobb a viszonyunk, amikor mertem neki nemet mondani – hangsúlyozta Faragó Katinka, Ingmar Bergman egykori munkatársa, aki a II. Budapesti Klasszikus Film Maratonon vett részt.

MTI/Filmarchívum |

Nehéz-e elhagyni a sminkszobát?

A második Budapesti Klasszikus Film Maraton alkalmából Budapestre látogatott napjaink egyik legtitokzatosabb színésznője. Claudia Cardinale két filmje, A párduc és a Volt egyszer egy Vadnyugat előtt mondott bevezetőt, az Aria Hotelben pedig sajtótájékoztatót tartott.

Boronyák Rita |

A háromszáz éves ember – Egy megelevenedett némafilm 1914-ből

Az 1914-ben, fiatal magyar arisztokraták közreműködésével forgatott némafilm sajnos elveszett, most mégis megelevenedik egy jelenetfotókat őrző, elfeledett fényképalbum alapján.

Balogh Gyöngyi |

Világsztárokkal indul a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Jobbnál jobb filmek esténként ingyen a Szent István téren, több mint 60 örök klasszikus kedvezményes áron az Uránia és Toldi mozikban, jön Claudia Cardinale, Klaus Maria Bandauer, Jean-Marc Barr és a világ legjobb filmes szakemberei: szeptember 4-én indul a II. Budapesti Klasszikus Film Maraton.

Egy 100 éves film találkozása az elektronikus zenével

Villáminterjú a hazai elektronikus zenei élet meghatározó alakjával, Zságer Balázzsal, aki a Budapesti Klasszikus Film Maraton szabadtéri Az aranyember vetítésére különleges, improvizatív soundtrackkel készül.

Filmarchívum |

Búcsú Surányi Verától

Kedden kaptuk a szomorú hírt, hogy türelemmel és méltósággal viselt hosszas betegség után, 72 éves korában elhunyt kollégánk és barátunk, Surányi Vera.

Akinek az élete is sok forgatókönyvet tartogat. Roman Polanski 85

Augusztus 18-án nyolcvanöt éves Roman Polanski Oscar-díjas filmrendező, producer, forgatókönyvíró.

MTI/Filmarchívum |

Eladó a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban - számolt be róla a The Guardian.

MTI/Filmarchívum |

A honlap zavartalan működése érdekében cookie-kat (sütiket) használunk.RENDBEN