Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

Búcsú Surányi Verától

Kedden kaptuk a szomorú hírt, hogy türelemmel és méltósággal viselt hosszas betegség után, 72 éves korában elhunyt kollégánk és barátunk, Surányi Vera.

Akinek az élete is sok forgatókönyvet tartogat. Roman Polanski 85

Augusztus 18-án nyolcvanöt éves Roman Polanski Oscar-díjas filmrendező, producer, forgatókönyvíró.

MTI/Filmarchívum |

Eladó a világ első filmplakátja

Árverésre bocsátja a Sotheby's a világ első filmplakátját augusztus végén Londonban - számolt be róla a The Guardian.

MTI/Filmarchívum |

A Filmarchívum a Művészetek Völgyében

A Magyar Nemzeti Filmarchívum 2018-as kapolcsi jelenléte számokban így alakult: 2000 látogatónk 7000 kocka rajzfilmet készített a gyerekprogramjainkon. 1000 nézőnk volt a vetítéseinken, amelyeken 35 kilométernyi filmet vetítettünk le. Köszönjük minden kedves barátunknak!

Akció és vígjáték. Jean Reno 70

Jean Reno francia filmszínész július 30-án lesz hetvenéves. A világsztárt háromszor jelölték Cézar-díjra, Franciaország legrangosabb, évente odaítélt filmművészeti díjára.

MTI/Filmarchívum |

Világsztárok és világklasszisok a második Budapesti Klasszikus Film Maratonon

Magyarországra jön Claudia Cardinale, Klaus Maria Brandauer és Jean-Marc Barr, itt lesz Ingmar Bergman legendás – magyar származású – munkatársa, Katinka Faragó. Bemutatásra kerülnek a Filmarchívum és a Filmlabor által restaurált magyar filmek, más európai archívumok által restaurált remekművek.

Almási Tamás Kossuth-díjas filmrendező 70 éves

Almási Tamás Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, érdemes művész július 26-án hetvenéves.

MTI/Filmarchívum |

A detektívregény bekeményítője. Raymond Chandler 130

Százharminc éve, 1888. július 23-án született Chicagóban Raymond Thornton Chandler, a krimiírás amerikai klasszikusa, a kemény irányzat egyik legnagyobb alakja.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Hasimoto Sinobu, Kuroszava forgatókönyvírója

Százéves korában meghalt Hasimoto Sinobu, Kuroszava Akira japán rendező több világhírű filmjének forgatókönyvírója.

MTI/Filmarchívum |

Cormac McCarthy amerikai író 85 éves

Július 20-án nyolcvanöt éves Cormac McCarthy Pulitzer-díjas amerikai író, a kortárs amerikai irodalom kiemelkedő alakja, a Nem vénnek való vidék és Az út című regények szerzője.

MTI/Filmarchívum |

A Művészetek Völgyében is peregnek magyar filmek

A hétvégén kezdődik a Művészetek Völgye, a sokszínű programot immár két helyszínen magyar filmek, klasszikusok, ritkaságok és közönségkedvencek is gazdagítják.

Magyar Nemzeti Filmalap – Filmarchívum |

Előkerült Stanley Kubrick elveszett forgatókönyve

Hatvan év után került elő Stanley Kubrick egy elveszett forgatókönyve: a Burning Secret címet viselő szkript, amelynek a rendező társ-forgatókönyvírója volt, szinte forgatásra kész számolt be róla a The Guardian vasárnap.

MTI/Filmarchívum |

Ingmar Bergman 100

Száz éve, 1918. július 14-én született Ingmar Bergman Oscar-díjas svéd filmrendező, író, forgatókönyvíró.

MTI/Filmarchívum |

30 éve hunyt el Gobbi Hilda

Harminc éve, 1988. július 13-án hunyt el Gobbi Hilda Kossuth-díjas színésznő, kiváló művész, akit pályatársa, Darvas Iván egy nagy korszak utolsó nagy oszlopának nevezett.

MTI/Filmarchívum |

Im memoriam Claude Lanzmann

2018. július 5-én, 92 éves korában elhunyt Claude Lanzmann francia filmrendező és újságíró. Nevét az egész világon Shoah című dokumentumfilmje tette ismertté, amely a holokauszttal foglalkozó filmek alapművének számít a filmtörténet, a történelem, a politika és a filmművészet határmezsgyéjén.

Surányi Vera |

Kaszkadőr nélkül 80

Koncz Gábor július 8-án lett nyolcvanéves. A kiváló testi adottságokkal rendelkező, mindig kaszkadőr nélkül dolgozó színészt csibészes, vagány, vagy éppen romantikus filmes szerepeiben egy ország szerette meg.

MTI/Filmarchívum |

Tűz pusztított a római Cinecittá filmgyárban

Tűz ütött ki szombatra virradóra híres római Cinecittá filmgyárban, ahol számos, az antik Rómát bemutató díszlet égett le.

MTI/Filmarchívum |

Lengyelországban mutatják be Sára Sándor 80 huszár című filmjét

Az 1848/49-es magyar szabadságharc 170. évfordulójához kapcsolódva hétfőn Lengyelország, Tarnówban díszvetítésen mutatják be Sára Sándor, a nemzet művésze 40 évvel ezelőtt készült és nemrég digitálisan felújított emblematikus filmjét, a 80 huszárt.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Robby Müller, a fény mestere

Hosszú betegség után 78 évesen elhunyt a fény mestereként emlegetett Robby Müller holland operatőr, aki számos Wim Wenders- és Jim Jarmusch-filmen dolgozott.

MTI/Filmarchívum |

A női Dustin Hoffman. Kathy Bates 70

Június 28-án lesz hetvenéves Kathy Bates amerikai színésznő, aki a Tortúra című film pszichopata ápolónőjeként érdemelte ki az Oscar-díjat.

MTI/Filmarchívum |

Peter Lorre, a weimari korszak arca

Peter Lorre magyar származású amerikai színész és rendező születésnapja alkalmából két könyvet ajánlunk róla a Filmarchívum könyvtárából. Galériánkban magyar születési bizonyítványát is meg lehet nézni.

A mi Mephistónk. Klaus Maria Brandauer 75

Klaus Maria Brandauer osztrák színész-rendező, Szabó István Mephisto című, Oscar-díjas filmjének főszereplője június 22-én hetvenöt éves.

MTI/Filmarchívum |

Működésben a gyűlöletgenerátor – A Jud Süss Magyarországon

Részletes kutatáson alapuló forráskiadvány jelent meg a hírhedt náci antiszemita propagandafilm, a Jud Süss magyarországi fogadtatásáról. A kortársak szavain és a kutató számadatain keresztül egyaránt meggyőződhetünk arról, milyen hatékonyan mozgósította a film a magyar tömegeket is.

Löwensohn Enikő |

Bond Múzeum nyílik a tiroli Ötz-völgyben

A 007 Spectre: A Fantom visszatér című James Bond-film 2015-ös ausztriai forgatása után a brit titkosügynök világát bemutató múzeum nyílik júliusban az Ötz-völgyi Söldenben.

MTI/Filmarchívum |

Citizen Cannes – Gilles Jacob, a legkevésbé sem szürke eminenciás

A 2014-ben a Cannes-i Filmfesztivál elnökeként leköszönt Gilles Jacob talán a legnépszerűbb francia filmes személyiség. Életútja a megbízható hivatalnok és az elkötelezett filmrajongó kettősségét egyesíti.

Boronyák Rita |

Orosz avantgárd filmhíradók online

Dziga Vertov húszas években forgatott filmhíradói, a Kino-Pravda sorozat darabjai online elérhetőek az Osztrák Filmmúzeum jóvoltából.

Nyugalom és érzékenység. Blaskó Péter 70

Blaskó Péter Kossuth-díjas színész, a nemzet művésze június 13-án lett hetvenéves. Számos filmben is szerepelt, feltűnt Koltai Róbert legendás Sose halunk meg című filmjében, A Hídemberben Széchényi Ferencet keltette életre, szerepelt a Taxidermia és a Mansfeld című alkotásokban. 

MTI/Filmarchívum |

Frissítő nyári programok a Filmarchívumtól

A nyári melegben fesztiválokon és szabadtéri mozikban is láthatók lesznek a Filmalap Filmarchívum Igazgatóság által felújított magyar filmek, az iskolás korosztály pedig a VETÍTŐ nyári táborban ismerkedhet a mozi világával.

Családi legendák szakértője. Gárdos Péter 70

Hetvenedik születésnapját ünnepli június 8-án Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendező. Egyszer azt nyilatkozta: „Ha eddigi filmjeim tematikáját nézem, valahogy mindig a családi legendákhoz tértem vissza. Talán nem véletlenül.” 

MTI/Filmarchívum |

VETÍTŐ – Nyári tábor gyerekeknek

Július 9-13. között nagy szeretettel várja a filmek iránt érdeklődő 11-13 éves gyerekeket a VETÍTŐ, a Filmarchívum Igazgatóság és a Képzési és Innovációs Igazgatóság nyári tábora.

James Ivory, a legidősebben kitüntetett Oscar-díjas 90 éves 

Június 7-én 90 éves James Ivory filmrendező, producer, aki tavaly 89 évesen, az Oscar-díjak történetében legidősebben vehette át a kitüntetését valamely szakmai kategóriában. Háromszor jelölték Oscarra rendezőként, a sors furcsa fintora, hogy végül forgatókönyvíróként nyert 2017-ben a Szólíts a neveden című filmért.

MTI/Filmarchívum |

Hiánypótló kötet jelent meg Huszárik Zoltánról

A Talán mindenütt voltam – Huszárik Zoltán címet viselő kötetben Gelencsér Gábor filmesztéta tanulmánya mellett a rendező saját írásai és interjúi idézik föl a kiemelkedő életművet. A háromszáz oldalas, fotó- és DVD-melléklettel ellátott könyv bemutatója csütörtökön lesz a fővárosi Filmesházban.

MTI/Filmarchívum |

Hogyan kell élni, és hogyan lehet?

2008. június 6-án hunyt el Sánta Ferenc író, Az ötödik pecsét és a Húsz óra szerzője – mindkét regényből Fábri Zoltán forgatott megrázó filmet. Minden művében a kiszolgáltatottak sorsa, az egyén és a hatalom viszonya, az egyén erkölcsi felelősségvállalása érdekelte.

MTI/Filmarchívum |

Hogyan csinálná Lubitsch?

Fantasztikus karrierek, mesés történetek világába kalauzol kollégánk, Muszatics Péter izgalmas könyve a hollywoodi közép-európaiakról. A Bécs, Budapest, Hollywood című kötet az Ünnepi Könyvhétre jelenik meg, de nálunk már egy kis ízelítő olvasható belőle – Billy Wilderről.

Muszatics Péter |

Frissen előkerült felvételek Medgyesi Máriáról

A héten Kotnyek Antal fotóriporter hagyatékából előkerült, 23 darab eredeti, 6x6-os, fekete-fehér negatívval gyarapodott Fotótárunk.

Izsák Mária |

"Elmegyek a nagyendrébe"

80 évvel ezelőtt, 1938. május 5-én halt meg Nagy Endre író, újságíró, konferanszié, a magyar kabaré megteremtője. Korának egyik legnépszerűbb szórakoztatója pályafutása során néhány alkalommal a filmmel is kapcsolatba került.

Löwensohn Enikő |

A film „35 ezer éves” történetének múzeuma

Alapítói szerint a film 35 ezer éves történetére tekint vissza a kenti tengerparti városban, Dealben megnyílt múzeum.

MTI/Filmarchívum |

Az örökifjú Agnès Varda

Május 30-án lett kilencvenéves Agnès Varda francia filmrendező, az új hullám nagyasszonya. Napjainkban is fáradhatatlanul dolgozik, idén került a mozikba az Arcélek, útszélek című dokumentumfilmje, egy varázslatos és szívmelengető hangulatú road movie, amelyet egy nálánál fél évszázaddal fiatalabb fotóssal készített együtt.

MTI/Filmarchívum |

"Mindent tudok a filmekben – az életben semmit" – Romy Schneider

1982-ben ezen a napon halt meg Romy Schneider. Az élete úgy indult, mint egy lányregény, és egyre mélyebb rémálommá vált. Két dolog kísérte végig rövid életében: a művészi siker és az egyéni boldogtalanság. Sikeres, de boldogtalan ember volt, aki minden erejével a boldogságra törekedett.

Gesztelyi Júlia |

A csodálatos Annette Bening

Május 29-én hatvanéves Annette Bening amerikai színésznő, a Svindlerek, az Amerikai szépség, a Csodálatos Júlia és a Szerelem a Fehér Házban főszereplője.

MTI/Filmarchívum |

A Popfesztiváltól Kanye Westig. Presser Gábor 70

Május 27-én lesz hetvenéves Presser Gábor Kossuth- és Erkel-díjas zeneszerző, előadóművész, számtalan nagy sláger és musical komponistája.

MTI/Filmarchívum |

A táncz – az első magyar film (1901)

Az első magyar film, A táncz története, alkotói és rekonstrukciója – az elveszett mozgóképet állófotók és egy könyv alakban is megjelent előadás alapján elevenítettük fel a Magyar Film Napja alkalmából rendezett kiállításon.

Beugróból filmsztár. Mészáros Ági 100

Száz éve, 1918. május 24-én született Mészáros Ági kétszeres Kossuth-díjas színésznő. Ahhoz a nagy színésznemzedékhez tartozott, amely tisztában volt azzal, hogy a színészet hit, magatartás és sors is, művészi teljesítménye mellett emberségéért, erkölcsi tartásáért is tisztelet övezte.

MTI/Filmarchívum |

A Macskafogó apja. Ternovszky Béla 75 éves

Május 23-án lesz hetvenöt éves Ternovszky Béla Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező, minden idők egyik legsikeresebb magyar animációs filmje, a Macskafogó alkotója.

MTI/Filmarchívum |

A japán Kore-eda Hirokazu filmje kapta az Arany Pálmát

A japán Kore-eda Hirokazu Shoplifters című alkotása érdemelte ki szombat este a Cate Blanchett Oscar-díjas ausztrál színésznő vezette zsűritől az Arany Pálmát a 71. cannes-i filmfesztiválon.

MTI/Filmarchívum |

„Nézzenek meg a színpadon!” Bajor Gizi 125

Bajor Gizi Kossuth-díjas színésznő, a Nemzeti Színház örökös tagja, a múlt század első felének egyik legnagyobb magyar színészegyénisége százhuszonöt éve, 1893. május 19-én született.

MTI/Filmarchívum |

Meghalt Lucian Pintilie

Életének 85. évében szerdán meghalt Lucian Pintilie, az egyik legismertebb román színházi- és filmrendező, forgatókönyvíró és producer.

MTI/Filmarchívum |

„Az utazás még most is tart”. Stanley Kubrick filmklasszikusa Cannes-ban

Minden új nemzedéknek látnia kellene a 2001: Űrodüsszeiát – mondta el Christopher Nolan filmrendező a cannes-i filmfesztiválon, amely az alkotás 1968-as premierjéhez hű, 70 milliméteres kópia vetítésével ünnepelte a Stanley Kubrick-film bemutatásának 50. évfordulóját.

MTI/Filmarchívum |

Grunwalsky Ferenc filmrendező hetvenöt éves

Grunwalsky Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, operatőr, forgatókönyvíró, a magyar mozgókép mestere május 16-án ünnepli hetvenötödik születésnapját.

MTI/Filmarchívum |

Kiosztották a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját

A hang (The sound) című brit kisjátékfilm kapta a Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, az operatőri munkát a középpontba helyező seregszemle elismeréseit szombaton adták át Szegeden.

MTI/Filmarchívum |

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem