A Filmarchívum karácsonyi DVD kínálata – Fábri és Dargay klasszikusok

2017.12.18.
Az újjáalakult, és idén 60 éves Filmarchívum reprezentatív, díszdobozos gyűjteményeket jelentetett meg sosem látott extrákkal a nagyközönség számára, amelyek karácsony előtt kerültek a boltokba.

A magyar filmművészet egyik legkiemelkedőbb rendezőjének, Fábri Zoltán születésének 100. évfordulója alkalmából megjelenő sorozat első kiadványába első alkotói korszakának filmjei kerültek. A négy teljes körűen restaurált filmet (Körhinta, Édes Anna, Hannibál tanár úr, Két félidő a pokolban), egy extrákat tartalmazó külön lemezt, és egy kísérőfüzetet tartalmazó kiadvány beavat Fábri kivételes tehetségének, művészi sokrétűségének titkaiba. Különös, expresszív fény-árnyék hatások igézetébe kerül a néző, miközben Fábri egész életművének alaptémáiról, a hatalomnak és történelemnek alávetett kisember drámáiról mesél. A Körhinta, a Hannibál tanár úr, az Édes Anna és a Két félidő a pokolban című filmekben régi patinájukat visszakapva elevenedhet fel a nézőben az a kivételes intenzitás, amely annyira emlékezetessé és a világ filmművészetének örök értékévé avatja ezeket a nagy nemzetközi díjakat nyert filmeket. A Körhinta repülésének költészete, a Hannibál tanár úr arénájának jellegzetes ferde gépállásai, az Édes Anna különös víziói, vagy az emberi méltóság csodálatos forradalma a focipályán ma épp olyan nagy élmény a közönség számára, mint születésük idején.

Fábri díszdoboz I. 

A kilenc extrát tartalmazó külön lemezen számos eredeti anyag szerepel, amelyek az alkotói folyamat különböző fázisaiba engednek bepillantást. Az egyedi próbafelvételek kapcsán meggyőződhetünk Fábri csodálatos szereposztói lényeglátásáról, a híradókból a filmjeit övező történeti háttérről, az újonnan forgatott extrákból és a 28 oldalas kísérőfüzetből pedig felidéződik, milyen elképesztő igényességgel dolgozott a szigora és fegyelmezettsége miatta a szakmában „japán tornatanárnak” becézett rendező.

Dargay díszdoboz

Dargay Attila, a legnépszerűbb magyar animációs rendező születésének 90. évfordulója alkalmából is ötlemezes, szinte a teljes mozis életművét felölelő filmanyag került a gyűjteményes kiadásba. Az általa rendezett négy egészestés mozifilm, a Lúdas Matyi, a Vuk, a Szaffi és Az erdő kapitánya felújított, restaurált formában került a díszdobozba, egy képanyaggal gazdagon illusztrált kísérőfüzettel. Az extralemez csupa unikummal szolgál. Dargay, aki „animációnak látta az egész világot”, minden műfajban kipróbálta magát. Az extralemezre 19 olyan, 1955-61 között készített reklámfilm került, amelyek közül néhányat még pályakezdőként, Macskássy Gyula munkatársaként tervezett, a későbbieket pedig már rendezőként is jegyzi.

Igazi szenzáció, hogy ezek a ritkán, vagy több esetben Magyarországon soha nem látott reklámfilmek ebben az évben kerültek elő. Ezek a Filmarchívum által felújított kisfilmek sokat tesznek hozzá a legendás korai magyar animáció történetéhez. Dargay 15 egyedi filmje pedig sajátos, szatirikus látásmódjába, humorának, jellegzetes, emberi tulajdonságokkal is felruházott állatfiguráinak alakításába is beavatják a nézőt. Felesége és munkatársa, Henrik Irén operatőr a vele készített portréfilmben felidézi azt a világot, ahogy ezeket a filmeket Dargay Attilával a Pannónia Filmstúdióban készítették.

Az egyes kiadványokról bővebb információ itt található