A nagybetűs szórakoztató. Frank Sinatra 20 éve halt meg

2018.05.12.
Húsz éve, 1998. május 14-én halt meg Frank Sinatra amerikai énekes, filmszínész, egy nemzedék bálványa, aki hosszú pályafutása és a nyilvánosság előtt játszódó magánélete miatt a szórakoztatóipar egyik legkeresettebb előadója, a múlt századi amerikai könnyűzene egyik legnagyobb alakja lett.

1915. december 12-én New Jersey államban, Hoboken városában látta meg a napvilágot. Szicíliai bevándorlók gyermeke volt. Írástudatlan apja bokszolóként, tűzoltóként, majd bártulajdonosként kereste kenyerét, anyja bábaasszony volt, aki – ha kellőképpen megfizették – tiltott beavatkozásokat is vállalt. Sinatra több mint hatkilós baba volt, s amikor az orvos speciális fogóval a világra segítette, átszúrta a dobhártyáját, és sérülést okozott bal arcán. Nagyravágyó anyja sztárnak nevelte, nem csoda, ha Frank kora gyermekkorától meg volt győződve arról, hogy nagy dolgokra hivatott. A jóképű fiú gyakran énekelt apja bárjában, s már ekkor hatalmas sikere volt, főként a nők körében. A befutásig még sok mindent kipróbált, volt pincér és újságíró is, mígnem a Hoboken Four együttessel megnyert egy rádiós tehetségkutató versenyt, szerződést kaptak és országos turnéra indultak. Pályája egyre meredekebben ívelt felfelé, mind gyakrabban lehetett hallani a rádióállomásokon.


Eleinte Harry James, majd Tommy Dorsey zenekarával lépett fel, majd 1943-ban önállósította magát. Amerika hadba lépte után átszúrt dobhártyája miatt szolgálatra alkalmatlannak minősítették, otthon kellett maradnia. Ontani kezdte a slágereket, s innen egyenes út vezetett a világhírnévhez, 1952-ig nyolcvanhat dalt vitt sikerre. Tizenéves lányok és felnőtt nők egyaránt odavoltak érte, Frankie Boy telt házas koncertjeinek sikerében érzelmes, magával ragadó előadásmódja is szerepet játszott, s kezdték „A Hangnak” nevezni. A negyvenes években már filmszínészként is ünnepelték. A vásznon 1945-ben aratta első diadalát a Horgonyt fel! című zenés vígjátékban Gene Kelly oldalán, akivel 1949-ben két filmben újra együtt játszottak. Sikerei csúcsán járt, amikor viharos viszonyba keveredett az egzotikus szépségű filmcsillaggal, Ava Gardnerrel, akinek kedvéért tizenegy év után elhagyta feleségét és gyermekeit.

1968. december 13-án, Frank Sinatra születésnapi ünnepségén a Las Vegas-i Caesars Palace szálloda-kaszinóban készített kép Frank Sinatráról és gyermekeiről: Tina Sinatra televíziós producerről, Nancy Sinatra énekes-színésznőről és ifjabb Frank Sinatra énekes-dalszerzőről (forrás: MTI/EPA/Las Vegas News Bureau/Robert Hooper)

A közönség időlegesen elfordult tőle, népszerűségének csökkenését még hangszalagvérzés is tetőzte. Nem adta fel, keményen dolgozott, és 1953-ban a Most és Mindörökké című háborús filmdráma újra a csúcsra repítette. A producerek először Eli Wallachot keresték meg, aki nemet mondott, de új felesége lelkesen lobbizott mellette. Alakításáért 1953-ban Oscar-díjat kapott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, és a Golden Globe-díjat is átvehette. Kitett magáért a Váratlan című krimiben, majd Az aranykezű férfi című drámában is, amelyben egy drogfüggőt játszott. A kritika szerint ez volt pályájának legjobb alakítása, amelyért 1955-ben Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriában.

Csaknem hatvan filmben szerepelt, a tévében is gyakran szerepelt. Az ötvenes években saját lemezcéget és filmprodukciós vállalatot alapított. Énekesként is visszatért a csúcsra, évekig futott telt házzal Las Vegas-i show-műsora. A Rat Pack néven ismertté vált csapatban Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford és Joey Bishop társaságában adták elő komikus, dalokkal színesített, rögtönzésnek ható, de gondosan tervezett műsoraikat. A laza, nőbolond, szerencsejátékot és italt kedvelő csapat több filmben is szerepelt, mint például az eredeti Ocean's Eleven. Sinatra megszámlálhatatlan dallal került fel a listákra, több slágere nem heteket, hanem hónapokat, sőt éveket töltött itt: a Songs for Swinging Lovers például 66, a nálunk is közkedvelt Strangers in The Night 73, a Nice 'n Easy 86, az Only The Lonely 120 héten át szerepelt a Billboardon.


Pályafutásának talán legnagyobb sikere, a zenetörténet egyik legtöbbször feldolgozott slágere a My Way, melynek szövegét Paul Anka írta. Összesen 13 Grammy-díjat kapott, több mint 1800 felvételt készített, 31 aranylemez, kilenc platinalemez, három dupla és egy tripla platina lemez jelzi sikerét. Még az 1990-es években is turnézott, nyolcvanadik születésnapjára 20 CD-ből álló gyűjtemény jelent meg, rajongói 24 órán hallgathatják 1960 és 1988 közötti 452 stúdiófelvételét.

John F. Kennedy amerikai elnökkel (forrás: MTI FOTÓ/EPA/AFP)

A politikától sem maradt távol, Fiatalon a demokratákkal rokonszenvezett, Roosevelt, majd Kennedy elnök elkötelezett híve volt, de a hetvenes évektől a republikánus Richard Nixont és Ronald Reagan elnököt támogatta. A lapok sokat írtak viharos házasságairól, nőügyeiről, suttogtak maffiakapcsolatairól is, bár ő ezeket mindig cáfolta. Nem nehéz a hasonlóságot felfedezni A Keresztapa című filmben látható, karrierjét a maffia támogatásával újraindító énekes és Frankie Boy között, de a híres, levágott lófej – mint a meggyőzés eszköze – soha nem került egyetlen hollywoodi producer ágyába sem. Frank Sinatra 1998. május 14-én halt meg Los Angelesben egy szívroham után. A múlt század egyik legnagyobb énekese volt, akinek népszerűségével csak Elvis Presley, Michael Jackson és a Beatles tudta felvenni a versenyt. A Hollywoodi Hírességek Sétányán három csillaga is van zenei és filmművészeti pályafutása elismeréseképpen.