Magyarok a Berlinálén

2018.02.13.
Genezis világpremier, Enyedi Ildikó első mozifilmje teljeskörűen felújítva, Tenki Réka az európai mozi legígéretesebb tehetségei között és Bucsi Réka Dániában készült animációja a rövidfilmes versenyben – izgalmas magyar résztvevőkkel kezdődik csütörtökön a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, az év első A-kategóriás filmünnepe.

Bogdán Árpád Genezis című második mozifilmjének világpremierje a nagy presztízsű Berlinale Panorama Special válogatásában lesz február 18-án az alkotók jelenlétében. Bogdán Árpád (Boldog új élet, 2007) új filmje a bűn, a megtisztulás és az újjászületés drámája. A bibliai eredettörténet a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből érkező emberek sorsán keresztül elevenedik meg, a főszerepekben Cseh Anna Marie (Fiatalság, A fény ösvényei), valamint Csordás Milán és Illési Enikő Anna amatőr színészek láthatók. Az operatőr Dobos Tamás (Apaföld, Lágy eső), a zeneszerző Tarr Béla állandó alkotótársa, Víg Mihály, a vágó Politzer Péter (Before Dawn, Fehér tenyér). A Genezis a Mirage Film és a Focusfox koprodukciójában készült a Filmalap támogatásával, producere Taschler Andrea és Ferenczy Gábor. Bogdán Árpád új filmjének a magyarországi díszbemutatója a Titanic Filmfesztiválon lesz, és április 12-től országszerte vetítik a hazai mozik.

 

Az Arany Medve-díjas Testről és lélekről-t (2017) követően ismét Enyedi-film gazdagítja a Berlinale válogatását. Enyedi Ildikó első mozifilmje, a cannes-i fesztiválon Arany Kamera-díjjal jutalmazott Az én XX. századom (1989) teljeskörűen felújított változata a Berlinale Classics programjában lesz látható először február 20-án Enyedi és Máthé Tibor operatőr jelenlétében. Az én XX. századom restaurálására a Filmalap Nemzeti Digitalizálási és Filmfelújítási Programja keretében a Filmarchívum szakmai irányításával a Magyar Filmlaborban, Máthé Tibor közreműködésével valósult meg. A felújítás a film eredeti kameranegatívja és eredeti hangszalagja alapján készült.

 

Mintegy 10 év után ismét lesz magyar résztvevője a European Film Promotion „Shooting Stars” programjának. A nagy presztízsű szakmai rendezvény az európai mozi tíz legígéretesebb ifjú színésztehetsége között mutatja be Tenki Rékát (Testről és lélekről, Budapest Noir) a nemzetközi filmszakmának.

 

Bucsi Réka (Symphony no.42, LOVE) Dániában készített legújabb animációja indul a Berlinale rövidfilm versenyében. A Naprendszer rejtélyeit kutató 21 perces Solar Walk a viborgi Animation Workshop produkciója nemzetközi csapattal és ezúttal is Lukács Péter Benjámin sound designer közreműködésével.

 

A világ minden tájáról érkező pályakezdő filmeseknek szervezett Berlinale Talents rendezvénysorozaton három magyar fiatal vesz részt idén: Csémy Balázs színész, Tálas Zsófia vágó és Puskás Lilla filmkritikus-újságíró

A Német Filmkritikusok Szövetsége által a Berlinaléval párhuzamosan megrendezett Kritikusok Hetén (Woche der Kritik) lesz Lichter Péter és Máté Bori két alkotásának, a The Rub című kísérleti játékfilmnek és a 2016. október 8. című filmetűdnek is a bemutatója.

 

A Berlinale alatt kezdődő ScriptEast nemzetközi forgatókönyv-fejlesztő workshopon Salamon András (Zsötem, Közel a szerelemhez) vesz részt Boldogságom rövid története című filmtervével.