Némafilmritkaság élő zenei kísérettel a Tavaszi Fesztiválon

2018.04.11.
Az idei Budapesti Tavaszi Fesztivál egyik kiemelkedő eseménye lesz Az ősi törvény című 1923-as német némafilm restaurált verziójának bemutatója, újonnan írt kísérőzenével, amelyet élőben adnak elő.

Az ősi törvény a 19. századi zsidó asszimiláció témájával foglalkozik, történetében a kelet-európai zárt stetl lét kerül szembe az 1860-as évek liberális Bécsének világával. A filmet 2017-ben restaurálta a berlini Deutsche Kinemathek, a restaurált változat ősbemutatóját az idei berlini fesztivál retrospektív szekciójában ünnepelték, amely a weimari korszak mozijának újrafelfedezésével foglalkozott. Most a koncerttel kísért filmbemutató európai turnéra indul, ennek egyik állomása Budapest. 

Az ősi törvény (1923, rendező: E. A. Dupont) a 19. századi ortodox zsidóság szigorú miliőjében játszódik, és egy megindító apa-fiú történetet mesél el. A fiatal és tehetséges Baruch elmenekül a kelet-európai stetl szűk világából, és leghőbb vágya, hogy színész legyen. Egy vándorszínházzal járja az országot, amikor egy osztrák főhercegnő felfigyel rá. Megtetszik neki a fiatalember, és hozzásegíti, hogy a bécsi Burgtheater szerződtesse. Baruchból egy-kettőre körülrajongott színpadi sztár lesz. Egyszer aztán honvágya támad, és hazalátogat szülővárosába; apja azonban látni sem akarja, mert azzal, hogy világi színésszé lett, meggyalázta a rabbicsalád hagyományát. Baruch visszatér Bécsbe. Hosszú időbe telik, amíg apja a mozgóárus Ruben Pick rábeszélésére mégiscsak elutazik Bécsbe, és meglátja Baruchot a színpadon. Amikor fia szájából hallja Schiller „Don Carlos”-ának híres szavait: „Uram! Adja meg a gondolatszabadságot”, belátja, hogy az ősi vallási törvények nem állhatnak az európai felvilágosodás útjába.

A történelmi kulisszák közé helyezett történet a film keletkezésének idején, 1920-ban nagyon is aktuális problémával foglalkozott. Az első világháborút követően kelet-európai zsidó menekültek jelentek meg nagy számban Bécs és Berlin utcáin. Ezek a túlnyomórészt ortodox bevándorlók külsejükkel, vallásos rituáléikkal kiríttak a nagyvárosi környezetből. Jelenlétük, beilleszkedésük éles vitákat generált és hozzájárult a németországi antiszemitizmus erősödéséhez. A film rendezője, Ewald André Dupont optimista képet rajzol az asszimiláció lehetőségéről, hagyomány és modernitás összeegyeztethetőségéről. 

„Autentikus látványvilágával, kitűnő színészi gárdájával és fényképezésével Az ősi törvény elsőrangú példa a zsidó filmalkotók kreativitására a húszas évek Németországában.” (Rainer Rother, a berlini retrospektív szekció vezetője, a Deutsche Kinemathek művészeti igazgatója a filmről)

Egy színész útja a galíciai stetlből a Burgtheaterig, avagy egy 1923-as optimista vízió a népcsoportok harmonikus együttéléséről, identitáskeresésről, beilleszkedésről – digitálisan restaurált változatban, korszerű élőzenés kísérettel. A főszerepet Ernst Deutsch, a weimari köztársaság ünnepelt színésze, a hőst támogató hercegnőt Henny Porten, a német némafilm sztárja alakítja.



Ewald André Dupont
A Varieté (1925) című filmmel lett világhírű. 1933-ban a nácik elől Hollywoodba menekült, de ott már nem sikerült megismételnie otthoni sikereit.

 

A film első felújítását a Deutsche Kinemathek még 1984-ben készítette el, amikor megpróbálták olyan pontosan helyreállítani a film eredeti változatát, amennyire csak az akkori források lehetővé tették.

Miután a kilencvenes években előkerültek a film eredeti cenzúraszövegei, amelynek alapján rekonstruálni lehetett az inzerteket és a jelenetek sorrendjét, új kutatást kezdeményeztek világszerte, ennek eredményeképp készült el a most látható digitális felújítás. Mivel az eredeti német kópia elveszett, öt különböző nyelvű, európai és amerikai archívumokból előkerült forgalmi kópia szolgált kiindulópontul. A cenzúraszövegek alapján sikerült helyreállítani az elveszettnek hitt inzerteket, helyes sorrendbe állítani, kiegészíteni és korrigálni a jeleneteket. Most először vált hozzáférhetővé a film az egykori bemutatón látható teljes hosszban és az eredeti színvilágával.

A film különleges vizuális minőségét hangsúlyozó, modern filmzenét a francia Philippe Schoeller komponálta a ZDF/ARTE felkérésére, Budapesten is ez hangzik el élőben a müncheni Jakobsplatz Orchester előadásában, Daniel Grossmann vezényletével. A filmet magyar inzerttel vetítik. 

Az ősi törvény
Időpont: 2018.04.22. 19.30
Helyszín: Várkert Bazár