Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

Filmhíradók 100 éve


Az első komolyabb fennmaradt magyar filmhíradós tömb az 1918-1919-es forradalmak alatt készült híradók periódusa, melynek kópiáit 1919 után a Horthy-rendőrség foglalta le a laboratóriumokban. A kinagyított képkockák alapján számos bírósági ítélet született, a film lett a tárgyi bizonyítéka annak, hogy a forradalom napjaiban ki merre járt, mit csinált. AZ EST FILM és a VÖRÖS RIPORT FILM valamennyi tekercse nyomozati anyag lett és a perek után a bűnügyi levéltár raktárába került – ennek köszönhető fennmaradásuk.

Születésüknek 100. évfordulója alkalmából a Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum a korabeli sajtó híradásai alapján eddig sosem látott mélységig feltárta az 1918-1919-es híradóévfolyamot, restaurálta, rekonstruálta és kisfilmekben mutatta be azokat. Az némafilmen fennmaradt eseményekhez narráció készült, hiszen az azóta eltelt idő a riportok zömének történeti hátterét már régen elmosta. A kutatás nyomán részletesen kibomlottak a híradások háttértörténetei: megtudhattuk, mi kezdtek a selyemmel 1918 nyarán a Károly körúti sorban állók, hogyan enyhítettek a lakáshiányon, miért akarta megölni magát a Babaszínpad tinédzser sztárja, és mi történt azzal a nyolcéves kisfiúval, aki benyúlt az állatkerti hiénák ketrecébe.

A kutatás során minden eddiginél pontosabban sikerült megfejteni, mikor és hol készültek a riportok, kik a képeken látható szereplők és mi hangzott el.

Az eddig ismert 40 híradón túl olyan sosem látott kameranegatívokat is digitalizáltunk, amelyek az utóbbi évek raktárrendezései során kerültek elő, mint a híradók kivágásai, túlforgatott jelenetei. A kutatási program a 2017-ben indult Nemzeti Filmdigitalizálási és Filmrestaurálási Program keretében zajlott.

A 100 éves filmhíradókról készült cikksorozat: 

Nagy felbontásban elérhető a Horthy Miklós budapesti bevonulását megörökítő film

A film, amelyet épp 100 évvel ezelőtt, 1919. november 16-án forgattak Budapesten, a 20. századi magyar történelem egyik legfontosabb mozgóképes dokumentuma.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum

1919. július 22-28. – A diktatúra végnapjai

1919. augusztus 1-én megbukott a proletárforradalom, véget ért a Tanácsköztársaság. A Vörös Riport Film híradó legutolsó propagandaszáma azonban még mindig győzelemről és vidámságról mesélt…

Torma Galina

1919. július 15-21. A bukás előtt

Bár a Tanácsköztársaság ekkor már a bukás szélén állt, a Vörös Riport Film propaganda híradója épp az ellenkezőjét próbálta sugallni.

Torma Galina

1919. július 8-14. Böhm főparancsnok távozása a Vörös Hadsereg éléről

Az antant jegyzékének elfogadása után a Vörös Hadsereg visszavonulásra kényszerült az északi hadjárat során elfoglalt területek nagy részéről, ami a páratlan győzelmeket kivívó katonákra és magára a tisztikarra is drámai hatással volt.

Torma Galina

1919. július 1-7. „Az idei nyár a proletárok nyara lesz!”

1919. július elején a kül- és belpolitikai gondok növekedésével a Vörös Riport Film híradóinak középpontjába újra a munkások hétköznapjaival és kikapcsolódásukkal foglalkozó hírek kerültek.

Torma Galina

1919. június 24.-30. A monitorok lázadása

A nyár beköszöntével egyre határozottabbá váltak az elégedetlenkedő hangok, egyre több irányból támadták a Tanácsköztársaság forradalmi rendszerét. A feszültség június végén fegyveres konfliktushoz vezetett Budapesten, melyet a dunai hadihajók felkelése tett legendássá.

Barkóczi Janka

1919. június 10-16. Harc a fronton, küzdelem a pártban

Miközben a kormányzótanács nagyszabású ünnepséggel készült Kassa bevételének megünneplésére, az antant a támadó hadműveletek beszüntetésére szólította fel őket.

Barkóczi Janka – Torma Galina

1919. május 27.- június 2. Az északi hadjárat első sikerei

Az 1919. május 30-án kezdődő hadjárat nemcsak a Tanácsköztársaság, hanem az egész újabb kori magyar hadtörténet egyik legsikeresebb fejezete volt. A harctéren küzdő katonák ekkor még nem sejthették, hogy a kormányzótanács alig két héttel később a nehezen visszaszerzett területek feladására kényszerül.

Torma Galina

1919. május 20-26. „Miskolc a miénk!”

A Vörös Hadsereg gyári munkásokkal megerősített csapatai sikeres ellentámadással 1919. május 21-én visszafoglalták a közel három hétig cseh megszállás alatt tartott Miskolcot.

Torma Galina

1919. május 13-19. Csapatszemle a vörös hadsereg egységeinél

1919. május közepén Böhm Vilmos hadseregfőparancsnok és Stromfeld Aurél vezérkari főnök szemlét tartott a keleti front csapatai és a hadihajóraj fölött, hogy személyesen győződhessenek meg az újjászervezett Vörös Hadsereg ütőképességéről.

Torma Galina

1919. május 6-12. „Nem akarunk látni, csak katonát”

A proletárdiktatúra válasza Linder Béla volt hadügyminiszter mondására („Soha többé katonát nem akarok látni!”) a május elejei válság után egyértelmű irányvonalat jelölt ki, mely nagyban különbözött a Károlyi-kormány korábbi, békésebb külpolitikájától.

Torma Galina

1919. április 29. – május 5. Vörös május

Az 1919-es május elseje grandiózus ünnepi eseménysorozata az évtized legnagyobb megmozdulásai közé tartozott.

Barkóczi Janka

1919. április 22-28. Gyári munkások a Vörös Hadseregben

1919. április 8-án határozatot fogadtak el, amely kötelezővé tette minden egészséges, katonaviselt, gyárban dolgozó munkásnak, hogy belépjen a tartalék munkáshadseregbe. A megalakult nyolc munkásezred szemléjére április 23-án került sor az Andrássy úton.

Torma Galina

1919. április 15-21. Propaganda, mese és mozgósítás 100 évvel ezelőtt

Miközben a Kormányzótanács a nyomorban élők élet- és lakáskörülményeinek javítása érdekében sorra hozta intézkedéseit, a románok megszegve a fegyverszüneti egyezményt, támadást intéztek a Vörös Hadsereg csapatai ellen az erdélyi határon. És akkor beindult a filmes propagandagépezet.

Torma Galina

1919. április 8-14. „Minden a miénk”

A proletárdiktatúra saját halottjának tekintette Eötvös Lorándot, a hadügyi népbiztosság az ország területén található összes lovat lefoglalta a Vörös Hadsereg számára, az üzletek felhalmozott árukészletéből kiárusítást rendezett, a Margitszigetet pedig átadta a proletároknak.

Torma Galina

1919. április 1-7. „A múltat végképp eltörölni…”

Lóverseny helyett főzelék; közönség-, sütemény- és névcsere a Gerbeaud (Zserbó!) cukrászdában; ledöntik a pasaréti téglagyár 45 méteres kéményét és 100 éve lappangó felvételek a Vörös Hadsereg számára toborzó Fedák Sáriról.

Torma Galina

1919. március 25-31. Megalakul a Vörös Hadsereg

A Magyar Tanácsköztársaság egyik legfontosabb feladatának a hódító nyugati kapitalizmus ellen egy ütőképes proletár-hadsereg felállítását tartotta. A forradalmi kormányzótanács ezért március 25-én elrendelte a Vörös Hadsereg megalakítását.

Torma Galina

1919. március 18-24. A proletárdiktatúra átveszi a hatalmat

Angol őrhajó Budapesten, ágyúk a lágymányosi Duna-parton, a Magyarországi Szocialista Párt megalakulása és gyűlése a Parlament előtt március 23-án, 300 cigányzenész játssza a Marseillaise-t, és a hét humora: A hadimilliomos – egyike az első animációs filmjeinknek.

Torma Galina

1919. március 11-17. A népköztársaság utolsó órái

1919 tavaszán a gazdasági nehézségek egységbe kovácsolták a különböző szakmák képviselőit. A híradó megörökítette a pincérek sztrájkját, valamint humoros rajzanimáció illusztrálta a bérkocsissegédek munkabeszüntetését is.

Barkóczi Janka – Torma Galina

1919. február 25. – március 3. A szatmári látogatás

A heti híranyag legfontosabb témája Károlyi Mihály szatmári látogatása. Az itt látható filmeket francia nyelvű magyarázó szöveg köti össze, ami arra utal, hogy a fennmaradt kópia minden bizonnyal a franciaországi békekonferencia résztvevőinek tájékoztatására szolgált.

Barkóczi Janka

1919. február 18-24. A földügyektől a cipőuzsoráig

Az év eleje óta tapasztalható általános feszültség 1919 második hónapjában sem csökken. A háború traumatikus élménye még élénken él a lakosság emlékezetében, a nehéz helyzetbe került társadalmi csoportok továbbra sem látják a kiutat.

Barkóczi Janka – Torma Galina

1919. február 11-17. Tél végi események

Szociáldemokrata tiltakozás az ország feldarabolása ellen, katonai szemle a cseh-szlovák demarkációs vonalon Szép Ernővel, szpáhikat lőnek agyon a Perl-féle vendéglőnél és sztrájkba lépnek a bérkocsisok – így telt a tél vége 100 évvel ezelőtt.

Torma Galina

1919. január 28. – február 3. Téli örömök és gondok

1919 telén ugyanolyan szép volt a havas Normafa, akárcsak ma. Míg a hegyoldalban vidáman szánkáztak a fiatalok, a városban komoly események zajlottak: eltemették Ady Endrét, a háborús veteránok helyzetük rendezéséért küzdöttek, új politikai szervezetek alakultak.

Barkóczi Janka – Torma Galina

1919. január 14-20. Magyarország békére vár

Amerikai békebizottság jön Budapestre az igazságos és méltányos béke előkészítése érdekében, az egyetemisták ismét tüntetnek az ország területi egységének megőrzéséért, és megindul a rendszeres légiposta szolgáltatás Magyarországon. Így telt a január közepe 1919-ben.

Torma Galina

1918. december 31. – 1919. január 6. Új év, régi gondok

Az 1919-es év nehezen indult, az országban nagy volt a feszültség, a filmhíradók személyes tragédiákról és erőszakos atrocitásokról is beszámoltak.

Barkóczi Janka – Torma Galina

1918. december 24-30. 1918 utolsó hetében

A tőzsde a forradalmi helyzetben is működött, elbocsátott banki alkalmazottak tüntettek, agyonlőttek egy betörőt, francia gyarmati katonák jelentek meg Budapesten – december utolsó hete is mozgalmasan telt.

Torma Galina

1918. december 17-23. Küzdelmek a végkimerülésig

Zászlót bont a Károlyi-féle függetlenségi párt, elkezdik a földreform megvalósítását, Erdély román népessége Romániához csatlakozik – mindeközben a régi képviselőházba végkimerülésig tartó bokszmérkőzést hirdetnek.

Torma Galina

1918. december 10-16. A főváros 100 évvel ezelőtti keresztmetszete

100 évvel ezelőtt a filmhíradók a nagypolitika fordulatai mellett egy fantáziadús nemzetközi szélhámos karrierjéről, egy közvéleményt izgalomban tartó rablógyilkosságról, valamint a zsokék és futballbírák meccséről is tudósítottak.

Torma Galina

1918. november 12-18. Az első magyar köztársaság

1918. november 13-án Linder Béla, a Károlyi-kormány tárcanélküli minisztere, és a balkáni antant csapatok képviselői aláírták a belgrádi katonai konvenciót.

Barkóczi Janka

Mozgóképes lexikon és kronológia a 100 évvel ezelőtti őszirózsás forradalomhoz

AZ EST híradók sorozata elérkezett oda, amiért voltaképpen megőrizték. Az első forradalmi eseményhez, amelynek legrészletesebb tárgyi bizonyítéka lett 1919 után.

Barkóczi Janka – Torma Galina

1918. október 22-28. Kezdődik a forradalom!

100 éve az őszirózsás forradalom előestéjén a politikusok jövés-menése, az ünnepi beszédek, a tömegrendezvények látványos hangulata olyan anyagot szolgáltattak az operatőröknek, amiért a mozik közönsége később nagyon hálás volt.

Barkóczi Janka – Torma Galina

1918. október 8-14. Vihar előtti csend

Az Est filmriportjai 1918 októberében ritkulni kezdenek, már nem minden héten kerül új kiadás a moziba, és mintha a riportok témája sem akarná már visszaadni azt a feszültséget, ami pedig az akkori mindennapokat jellemezte.

Barkóczi Janka – Torma Galina

1918. szeptember 24-30. Gyenge és színvonaltalan játék az Üllői úton

A hét híranyagában a legérdekesebb a Gellért Fürdő megnyitásáról szóló történeti jelentőségű archív felvétel, de látunk itt szoboravatást, találkozunk a királyi család egyik tagjával és két akkor népszerű színésszel is.

Barkóczi Janka

1918. szeptember 17-23. Mozgalmas hét volt a 100 évvel ezelőtti

1918 szeptember közepén elsősorban a háború végóráit élő, kimerült és meggyötört hátországot örökíti meg a filmhíradó. A fő helyszín most is Budapest, bár a korábbi kiadásban már megismert német újságíró delegációt kísérve ezúttal Esztergomba és a Tátrába is eljutunk.

Barkóczi Janka

1918. szeptember 10-16. Az osztrák-magyar kapcsolatok utolsó másodpercei

Az 1918-as filmhíradók elsősorban hazai gyártású híreket tartalmaztak, ez azonban korántsem jelentette azt, hogy a nemzetközi témák háttérbe szorultak.

Barkóczi Janka

1918. szeptember 3-9. Fő az egészség!

100 éve, az első világháború végén az egészség és az általános jólét kérdése különösen fontossá vált a közbeszédben, így a filmhíradókban is.

Barkóczi Janka

1918. augusztus 27. - szeptember 2. Különös sorsok

Az Est filmhíradó második kiadása jól mutatja, hogyan formálódtak a műfaj szabályai az idők során. Ezen a héten egy cseppet sem szokványos politikai tudósítást, két meglehetősen bizarr bulvárhírt, és egy izgalmas sporthírt nézhetünk meg a 100 éves anyagból.

Barkóczi Janka

1918. augusztus 20-26. A Kristálytótól Abbáziáig: nyár végi kalandok 1918-ban

Az Est Film első összeállítása az 1918-as nyárutó hangulatát örökíti meg. A háború még nem ért véget, de a németek hadereje a nyugati fronton már augusztus elején összeomlott.

Barkóczi Janka

Mi történt a héten 100 évvel ezelőtt? – Filmhíradók 100 éve

Mától kezdve jövő nyárig százéves filmhíradókat lehet majd nézegetni a Magyar Nemzeti Filmalap Filmarchívum igazgatóságának honlapján.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem