Libri, Líra bolthálózat; Örkény Könyvesbolt, Kölcsey Könyvesbolt (Veszprém), Anima könyvesboltok, Írók Boltja, Fókusz, Líra Könyváruház, Flaccus Könyvesbolt); a Média Markt, Tesco, Auchan

Budapesten a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetségének kongresszusa

Hatvan év után ismét Budapest ad otthont a Filmarchívumok Nemzetközi Szövetsége (FIAF) kongresszusának 2022. április 24-29. között.

Kőrösi Csoma Sándor, a megvilágosodott

180 éve, 1842. április 11-én halt meg Kőrösi Csoma Sándor keletkutató, a tibetológia megalapozója, az első tibeti-angol szótár elkészítője, a magyar őshaza elszánt keresője.

Kertész Mihály, a Casablanca rendezője 60 éve halt meg

Hatvan éve, 1962. április 10-én halt meg Kertész Mihály (Michael Curtiz) Oscar-díjas filmrendező, minden idők egyik legromantikusabb filmje, a Casablanca rendezője.

MTI/Filmarchívum |

Ragályi Elemér búcsúja Hildebrand Istvántól

Minden érdekelte, amellyel organikusan lehetett megújítani a filmnyelvet.

Ragályi Elemér |

„A látvány nyelvén” – Hildebrand István operatőr emlékezete

Életének 94. évében tegnap este „egy fény, s egy sugár” szárnyán itt hagyott minket a magyar filmművészet doyenje, Hildebrand István Kossuth-díjas operatőr, a nemzet művésze, akinek nevéhez olyan legendás filmek kötődnek, mint A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kertes házak utcája, vagy Bódy Gábor Psychéje.

Fazekas Eszter |

Elhunyt Hildebrand István, a nemzet művésze

2022. március 29-én, 93 éves korában elhunyt Hildebrand István filmoperatőr, rendező, a nemzet művésze, a magyar és egyetemes filmtörténet meghatározó alakja, aki a magyar filmművészet egyik legjelentősebb operatőri életművével rendelkezik.

Felújított magyar filmklasszikusok Párizsban

Ma kezdődik a párizsi Cinémathèque française és a Fondation Pathé szervezésében a filmarchívumok nemzetközi szövetsége, a FIAF a Winter School című továbbképzési programja, amelynek az egyik kiemelt témája a Filmörökség fiatal és diákközönséghez való eljuttatása.

Szabó István-retrospektív a Cinema MOM-ban

Az Oscar-díjas Szabó István filmjeiből összeállított retrospektív sorozat látható március 24-től egy hétig a Cinema MOM-ban a digitálisan felújított Mephisto országos újrabemutatása alkalmából. A sorozathoz két kiállítás is kapcsolódik.

Az átváltozóművész – 100 éve született Pécsi Sándor

Száz éve, 1922. március 18-án született Pécsi Sándor kétszeres Kossuth-díjas színész, érdemes és kiváló művész.

MTI/Filmarchívum |

Előkerült a március 15-i ünnepségekről készült legkorábbi magyar híradófelvétel

Frissen digitalizált, eredeti kameranegatívokból sikerült rekonstruálni Az Est Film híradó egyik elveszettnek hitt filmriportját, mely az 1919-es év március 15-i ünnepségét örökítette meg a Petőfi szobornál.

Torma Galina |

Nők a kamera mögött

A nemzetközi nőnap alkalmából a magyar filmgyártás női alkotóit tekintjük át, a teljesség igénye nélkül, sok szeretettel.

Kertésztől Curtizig – életrajzi könyv jelent meg a Casablanca rendezőjéről

Kertész Mihály – Egy filmes élet – A Nemzeti Filmintézet a filmtörténet egyik legikonikusabb alkotójáról adott ki információgazdag és szórakoztató életrajzi könyvet, mely Kertész magyarországi és hollywoodi munkásságát egyaránt bemutatja, továbbá filmbe illő magánéletébe is bepillantást nyújt.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Ivan Reitman, a Szellemirtók rendezője

Elhunyt Ivan Reitman kanadai filmrendező, producer és forgatókönyvíró, a Szellemirtók című 1984-es kasszasiker rendezője.

MTI/Filmarchívum |

Sebő Ferenc 75 éves

Február 10-én ünnepli 75. születésnapját Sebő Ferenc zeneszerző, a táncházmozgalom egyik elindítója, több film – Még kér a nép, Fotográfia, Amerikai anzix, Talpuk alatt fütyül a szél, Rosszemberek – zeneszerzője.

MTI/Filmarchívum |

Adj hangot a némafilmnek!

Ismét Némafilmhez filmzenét! pályázatot hirdet a Művészetek Völgye Fesztivál és a Nemzeti Filmintézet.

A digitálisan felújított Kopaszkutya csütörtöktől ismét a mozikban

Rövid időre visszatér a vásznakra Szomjas György kultuszfilmje, a Kopaszkutya. Az eredetileg 1981-ben bemutatott zenés film digitálisan felújított változata csütörtöktől látható a hazai mozikban.

Elhunyt Monica Vitti

Kilencvenéves korában elhunyt Monica Vitti olasz filmcsillag. 1971-ben ő volt Jancsó Miklós A pacifista című, Olaszországban forgatott filmjének főszereplője.

MTI/Filmarchívum |

Hét sikerfilm audionarrációval a FILMIO-n

A Nemzeti Filmintézet és az AKKU – Az Akadálymentes Korlátlan Kultúráért Egyesület összefogásában a FILMIO-n elérhető először audionarrációs kísérettel hét remek magyar film, köztük az Oscar-jelölt Testről és lélekről, a legendás Macskafogó és a közönségkedvenc Kincsem.

Ingyenes animációk a FILMIO-n a magyar kultúra napjára

Mától vasárnap estig ingyenesen megtekinthető hat remek magyar animáció a Nemzeti Filmintézet streaming oldalán, a FILMIO-n a magyar kultúra napja alkalmából.

„A megtekintésük elengedhetetlen” – Martin Scorsese méltatta Jancsó Miklós filmjeit

A napokban a 2014-ben elhunyt mester, Jancsó Miklós hat restaurált remekműve kerül moziforgalmazásba az Egyesült Államokban. A filmeket Martin Scorsese lelkes szavakkal ajánlotta az amerikai közönség figyelmébe.

Csütörtöktől a mozikban a felújított Szerelem első vérig

Digitálisan felújított formában tér vissza csütörtöktől a mozikba a nyolcvanas éves egyik legsikeresebb filmje, a Szerelem első vérig.

MTI/Filmarchívum |

Gyarmathy Lívia filmrendező 90 éves 

Január 8-án lesz kilencvenéves Gyarmathy Lívia Kossuth-díjas filmrendező, a magyar mozgókép mestere, aki játék- és dokumentumfilmeket egyaránt készített, és magát egyszerűen filmesnek tartja.

MTI/Filmarchívum |

Elhunyt Hollywood egyik legendája, Peter Bogdanovich filmrendező

82 éves korában Los Angelesben elhunyt Hollywood egyik legendája, Peter Bogdanovich, a Papírhold, a Mi van, doki? és Az utolsó mozielőadás rendezője.

MTI/Filmarchívum |

Mese, folklór, futurizmus: látomásos magyar animációk a nagyvilágban

2021 mérföldkövet jelentett a klasszikus magyar animációs filmek külföldi forgalmazása szempontjából: az egész világ magyar animációt néz!

Elhunyt Gulyás János filmrendező

Hetvenöt éves korában szombaton elhunyt Gulyás János Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.

MTI/Filmarchívum |

A legújabb mozifilmek egyenesen a FILMIO-ra érkeznek

A legújabb magyar filmek a mozik után először a FILMIO-n láthatók, köztük az olimpiai bajnok, kardvívó fenomén Szilágyi Áronról szóló Egy mindenkiért, Füst Milán világhírű regényének feldolgozása, A feleségem története. Szívmelengető romkomokból sem lesz hiány, érkezik a Becsúszó szerelem és az Így vagy tökéletes.

3 ingyenesen nézhető közönségkedvenc a FILMIO-n

Ajándék az ünnepelttől: péntek reggeltől vasárnap estig ingyenesen nézhető három kiemelkedő sikerű magyar vígjáték a FILMIO-n, mely novemberben ünnepli első születésnapját.

Zseni és szörnyeteg – 30 éve halt meg Klaus Kinski

1991. november 23-án halt meg Klaus Kinski, a német film fenegyereke, a filmtörténet egyik legkülöncebb színésze, aki a filmvásznon leginkább gonosztevő, őrült vagy pszichopata szerepeket alakított, de a való életben is kiszámíthatatlanul viselkedett.

Szabó István életműdíjat kap a goai filmfesztiválon

India legnagyobb nemzetközi filmfesztiválján, Goán vehet át életműdíjat Szabó István magyar filmrendező amerikai kollégájával, Martin Scorsesével együtt szombat este az egyetemes filmművészethez való kiváló hozzájárulásáért.

MTI/Filmarchívum |

Egyéves a FILMIO: 12 filmmel bővül a kínálat

Első születésnapját ünnepli a Nemzeti Filmintézet streaming szolgáltatója, a FILMIO, ahol a magyar filmgyártás vadonatúj alkotásaitól kezdve, az örök kedvenceken át a kötelező klasszikusokig, mintegy 400 alkotás nézhető kiváló minőségben és legálisan.

Több mint 30 ezren látták a Nagylátószög kiállítást

Rekordszámú látogatót vonzott a Nemzeti Filmintézet szakmai közreműködésével megvalósult, nagyívű filmtörténeti tárlat, amely még vasárnap estig látható a Ludwig Múzeumban.

Meghalt Oszter Sándor Kossuth-díjas színművész

Életének 73. évében szombaton meghalt Oszter Sándor, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész - közölte felesége, Failoni Donatella a Facebookon.

„Vigyázat, illúzió!” – Orosz István grafikusművész 70 éves

Október 24-én lesz hetvenéves Orosz István Kossuth-, Balázs Béla- és Munkácsy Mihály-díjas grafikus, rajzfilmrendező, festő, érdemes művész, a nemzet művésze. 

MTI/Filmarchívum |

Játékfilmesek az 1956-os forradalomban – Epizódok

Régi adósságot törlesztünk, amikor a rendekezésre álló források alapján megpróbáljuk rekonstruálni, hogy a játékfilmes rendezők, operatőrök és munkatársaik mit forgattak az '56-os forradalom napjaiban, és mi lett a későbbiekben leforgatott filmek sorsa.

Varga János – Tóth István Sztív |

Költőiség és vizualitás – 40 éve halt meg Huszárik Zoltán filmrendező

Negyven éve, 1981. október 14-én halt meg Huszárik Zoltán posztumusz Kossuth-díjas rendező, Krúdy Szindbádjának filmre álmodója.

MTI/Filmarchívum |

Nagylátószög: Rockzenészek és slammerek a Ludwig Múzeumban

Vitáris Iván, Kemény Zsófi, Henri Gonzo és Simon Márton tart exkluzív tárlatvezetést a Nagylátószög – 120 éves a magyar film című nagyszabású kiállításon, amely átfogó képet nyújt a magyar film izgalmas történetéről a kezdetektől napjainkig.

Mészáros Márta filmjei ingyenesen a FILMIO-n

Első magyar alkotóként Mészáros Márta kapja az Európai Filmakadémia életműdíját. A Nemzeti Filmintézet ingyenesen nézhetővé teszi hétfő estig Mészáros Márta Eltávozott nap című, Kovács Kati főszereplésével készült első mozifilmjét és a Szép lányok, ne sírjatok! című generációs kultfilmjét a FILMIO-n.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

Kabos Gyula, a tragikus sorsú komédiás

Nyolcvan éve, 1941. október 6-án halt meg New Yorkban Kabos Gyula, a harmincas évek legkedveltebb magyar komikusa, a Hyppolit, a lakáj és számtalan más magyar film feledhetetlen főszereplője.

MTI/Filmarchívum |

Könyvbemutató: Átmeneti idők – Mohi Sándor beszélgetései Huszárik Zoltánról

Október 13-án tárlatvezetéssel egybekötött könyvbemutatót tartunk a Nagylátószög kiállításon.

100 éve született Jancsó Miklós

Száz éve, 1921. szeptember 27-én született Jancsó Miklós kétszeres Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas filmrendező, a magyar és egyetemes filmművészet egyik kultikus alakja.

MTI/Filmarchívum |

A tragikomédia mestere – Pásztor Erzsi 85

Szeptember 24-én lesz nyolcvanöt éves Pásztor Erzsi Kossuth-, Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színművésznő, érdemes művész.

MTI/Filmarchívum |

Mészáros Márta 90

Szeptember 19-én lesz kilencvenéves Mészáros Márta Kossuth- és Arany Medve-díjas filmrendező, a Magyar Mozgókép Mestere.

Ingyenes szabadtéri mozizás a Bazilika előtt

A Budapesti Klasszikus Film Maraton keretében négy estére újra ingyenes szabadtéri mozivá alakul a Szent István Bazilika előtti tér.

Törőcsik Mari, Jancsó Miklós és Jankovics Marcell a Budapesti Klasszikus Film Maraton fókuszában

A Nemzeti Filmintézet rendezésben megvalósuló Budapesti Klasszikus Film Maraton középpontjában a magyar film felejthetetlen alkotói lesznek.

Emlékérem a 120 éves magyar film tiszteletére

A 120 éves magyar film tiszteletére a Magyar Pénzverő Zrt. és a Nemzeti Filmintézet különleges együttműködés keretében emlékérmet bocsátott ki, tisztelegve a világhírű magyar filmművészet előtt.

Olasz-magyar vetítéssorozat Gyöngyössy Imre emlékére

Olasz–magyar filmvetítéssorozat a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Filmarchívum közreműködésével, a Projekt Film Kft. és a Római Magyar Akadémia szervezésében.

Szeptemberben érkezik a 4. Budapesti Klasszikus Film Maraton

Budapest legnagyobb nemzetközti filmfesztiválja szeptember 21. és 26. között kerül megrendezésre.

Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum |

125 év után hazaérkeztek az első Magyarországon forgatott filmfelvételek

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum többéves előkészítő munkájának köszönhetően, a lyoni Lumière Intézet jóváhagyásával Magyarországra érkeztek az első, a Lumière testvérek által Budapesten készített filmfelvételek eredeti kameranegatívjai.

A Nemzeti Filmintézet a Művészetek Völgyében

A hétvégén kezdődik a 30. jubileumi Művészetek Völgye (2021. 06.23.- 08.01.), ahol immár ötödik alkalommal a Nemzeti Filmintézet is jelen van változatos és sokszínű programkínálatával.

A 120 éves magyar filmről a Magyar Mozgókép Fesztiválon

Jankovics Marcellre emlékezett és a magyar filmgyártás 120 éves jubileumára irányította a figyelmet a Magyar Mozgókép Fesztivál.

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek. A weboldalon való böngészés folytatásával Ön hozzájárul a sütik használatához. Cookie adatkezelési tájékoztatónkat itt találhatja meg.

Megértettem