A Berlinálén mutatják be Mészáros Márta felújított klasszikusát

2018.12.13.

A 2019. február 7-17. között megrendezésre kerülő 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Berlinale Classics szekciója hat újonnan restaurált filmet tűz műsorára, ebből hármat ma tettek közzé.

Carl Theodor Dreyer és Dominik Graf egy-egy alkotása mellett a meghívott filmek közé idén is bekerült magyar klasszikus: Mészáros Márta Örökbefogadás című filmje.

Mészáros Márta volt az első női rendező a Berlini Filmfesztivál történetében, aki 1975-ben a legjobb filmnek járó Arany Medve-díjat átvehette. Örökbefogadás című, finoman árnyalt női portréjában Berek Katalin egyedülálló, magányos gyári munkásnőt alakít, aki hiába szeretne nős szerelmétől gyereket. Egy nevelőotthonban élő fiatal lánnyal, a „próbagyermekével” való kapcsolat hozzásegíti őt ahhoz, hogy tényleg örökbe fogadjon egy csecsemőt, és életét a másoktól való függőségek nélkül rendezze be. Mészáros Márta ezzel a filmjével lett nemzetközileg ismert rendező.

Berek Katalin (forrás: NFI/B. Müller Magda)

A film teljeskörű, 4K felbontású restaurálása a Magyar Nemzeti Filmalap 10 éves digitális filmrestaurálási programja keretében, a Filmarchívum szakmai irányításával, az eredeti kameranegatív és az eredeti mágneshangszalag felhasználásával készült 2018-ban, a Magyar Filmlaborban, Koltai Lajos operatőr közreműködésével.

„Különösen örülök annak, hogy egy nagy európai rendezőnő mesterművét, az Örökbefogadást ismét a legjobb kép- és hangminőségben mutathatjuk be. Mészáros Márta a szerzői film úttörője volt, akinek filmjei sok német női filmrendezőt is inspiráltak – az ő filmjeiknek szenteljük idei Retrospektívünket – kommentálta a hír bejelentését Rainer Rother, a Deutsche Kinemathek – Museum für Film und Fernsehen művészeti igazgatója, a Berlinale Retrospektív szekciójának vezetője.

Vígh Gyöngyvér (forrás: NFI/B. Müller Magda)

A fesztivál honlapján szerdán a programból Mészáros Márta 1975-ben bemutatott filmjén kívül a német Dominik Graf The Sieger című 1994-es thrillerét és a dán Carl Theodor Dreyer Ige című 1955-ös fekete-fehér filmjét nevezték meg. Dominic Graf akcióthrillere 25 év után látható ismét a filmvásznon a Bavaria Film szakemberei által digitálisan restaurált, kilenc perccel hosszabb, rendezői változatban. Carl Theodor Dreyer Arany Oroszlán-, Golden Globe- és Oscar-díjas alkotását a Dán Filmintézet restaurálta. 

További három filmet januárban jelentenek be.