Ingyenesen elérhető Alapfilmek az oktatásban

 
Kedves Pedagógus Kollégák!

Az NFI–Filmarchívum 2021-ben is szeretne segítséget nyújtani a pedagógusok és a diákok számára a pandémia alatt az online otthoni és a tantermi oktatásban egyaránt. A kétféle oktatási mód miatt két különböző platformon tudunk biztosítani hozzáférést a filmekhez az iskolák, a pedagógusok számára.

Amennyiben szeretnének élni a lehetősséggel, írjanak nekünk az oktatas@filmarchiv.hu e-mail címre, és kérjék részletes tájékoztatónkat!
 
Célunk, hogy 2021. szeptembertől a nemzeti filmvagyonba tartozó filmeket a Videotorium felületén oktatási céllal minden Sulinet hálózatán lévő köznevelési intézmény elérhesse. A rendkívüli helyzet miatt a filmek egy része már a tesztüzemmódban elérhető a köznevelési intézmények és a pedagógusok számára eduID-val. Terveink szerint 2021. februártól-augusztusig tart a tesztüzemmód. A teszt időszak alatt még technikai fennakadások lehetnek, kérjük előre is szíves megértésüket és várjuk visszajelzésüket, ami nagy segítség lehet számunkra a rendszer tökéletesítésében.
 
Az Alapfilmek filmtörténeti weboldalunkon a filmekhez tartozó tanári segédanyagokat is szeretnénk figyelmükbe ajánlani. A segédanyagok korlátlanul, bármikor elérhetőek a Klassz program oldalán rendszerezve korosztály és tantárgyi kapcsolatok szerint.
 
A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség tájékozatója az eduID igényléséhez:
 
"Az eduID a magyar oktatási, kutatási és közgyűjtemények azonosításra és jogosultságkezelésre létrehozott szövetsége, mely a hasonló nemzetközi szövetség (eduGAIN) hazai szereplője. A felhasználóknak egy munkamenet alatt csak egyszer kell azonosítania magát (Single Sign-on), így gyorsan, kényelmesen használható. Az eduID-hoz külső szolgáltatók partnerként tudnak csatlakozni ezáltal egyszerűsítve az adminisztrációt mind a szolgáltatói, mind az intézményi oldalon. Az egyik ilyen szolgáltatás a Videotorium, melyet a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) tart fent kulturális, tudományos és oktatási filmek megosztására.

A tanári eduID igénylést a felhasználó az oktatási intézmény rendszergazdájánál teheti meg, aki a KIFÜ adminisztrációs felületén állíthatja azt be. Az intézményi rendszergazda a http://sulinet.niif.hu/node oldalon szerezhet információt az eduID beállításaihoz."